Boeken over brood bakken – tips en suggesties

Flour-Water-Salt-Yeast Ken ForkishBoekentips

Er zijn dozijnen boeken in de handel om te starten met brood bakken. Sommigen behandelen louter een reeks recepten, anderen gaan iets technischer, nog anderen gaan specifiek in op een bepaald type brood, etc. Er is geen beste boek dat ik wil aanduiden maar met de selectie hieronder vind je vast datgene met de recepten die jij zoekt en/of waarmee je beter leert bakken.

Wie het Engels machtig is, moet zeker ook in het buitenlandse aanbod snuffelen en ik blijf herhalen: probeer en faal en probeer opnieuw.

Bij deze mijn leessuggesties

Nederlandstalig

Meesterlijk brood (NL)Brood uit eigen oven (NL)Broodbijbel Hillebrand (NL)Belgisch Bakboek van Elias (BE)
Focus op Belgische specialiteiten

Specifiek voor desembroden (NL)

Prijswinnend boek over desembroden : “Passie voor desem” van de Sloveense Anita Šumer.

Desems vragen een langere voorbereiding dan een “simpel voordeeg” zoals een biga maar hun smaak is véél intenser.

Engelstalig

The Bread Baker’s Apprentice – Reinhart (EN)
Must have standaardwerk, veel recepten
Bread – Jeffrey Hamelman (EN)
Must have standaardwerk, veel recepten.
(nieuwe editie 2021!)
Flour water salt yeast – Ken Forkish (EN) of het vervolg Evolutions in bread.
Voor wie iets meer gevorderd aan de slag wil, met focus op no knead en bakken in de cocotte.
Tartine Bread – Robertson (EN)
Boek vol broodpassie
Zeer veel technieken & tips.
Zie ook mijn post over Tartine.
Zie ook zijn boek over bakkerspatisserie.
Fundamental techniques of classic bread baking (EN)
Expert niveau met goeie recepten
Advanced bread and pastry Suas (EN)
Mijn to go boek!
Expert niveau
Veel recepten met bakkersformule
Ook de chemie achter broodmaken.
Local Breads – Daniel Leader (EN)
Europese broodrecepten
My Bread Jim Lahey (EN)
Focus op no knead bread

Veel broodrecepten en tradities komen uit Frankrijk, dus een Frans boek mag in dit overzicht zeker niet ontbreken: “Le grand livre de la boulangerie” met brood en een deeltje gerelateerde patisserie.

Dit boek gaat uit van bakkennis en bevat op een mooie manier enkel de recepten en beknopte aanpak. (maar is heel ok mits ervaring).

Opgelet: enkel in het Frans uitgegeven (maar is zeker niet onoverkomelijk mits wat bakervaring en Google translate bijvoorbeeld).

Ten slotte zeker ook een “thumbs up” voor dit boek van Thomas Keller : Bouchon Bakery, met een focus op de bakkersspecialiteiten uit Parijs. Het boek gaat veel ruimer dan brood (ook allerlei patisserie en desserts), maar ik vind het materiaal van hoge kwaliteit en de recepten héél interessant.

Pizza

Geen echt brood, speciale bloem maar wel een gelijkaardige aanpak. En ook zij gebruiken een voordeeg voor hun beste exemplaren!

The Pizza bible
Tony Gemignani
The Elements of pizza
Ken Forkish

Over brood, maar geen recepten

Onderstaande boeken bekijken de (socio-economische) geschiedenis van brood in Belgie (Peter Scholliers) en Parijs/Frankrijk (Steven Kaplan)

“Brood”
Peter Scholliers
“Good bread is back”
Steven Kaplan

Van een andere planeet (ook qua aankoopprijs)

Modernist Bread : Migoya en Myhrvold

Peperduur maar onmisbaar voor wie alles weten wil. 1200 recepten met foto’s, uitleg, formules, geschikte oventype, … .

Encyclopedisch gemaakt met waanzinnige foto’s. Aparte boekjes voor de ingrediënten, de bereiding, …

Zie review en andere review.

Plaats een reactie