Easy Bread broodbakmachine

Easy Bread makerEr is een nieuwe broodbakmachine op de markt: Easy Bread. En er is zelfs meer dan één reden om daar heel erg verbaasd over te zijn… .

Niet alleen blijkt ze zo nieuw dat er momenteel via Google (noch Youtube) amper iets over te vinden valt (behalve dan de eigen homepage). Toch blijkt ze in Belgie al te koop bij Collishop en de Broodbakmachinestore. En het meeste vreemde van al: ze werkt met capsules.

Easy Bread CapsuleJazeker, zoals met een Nespressomachine: capsule insteken, water erbij en start duwen. De capsules zijn te koop in een zevental variëteiten, waaronder zelfs spelt. Om het helemaal gelijkaardig te maken, dragen ze namen als Puro, Crustino, Speltano (sic), … .  De capsules worden vacuum getrokken met stikstof om de gistreactie te stoppen. Zo krijgen ze een houdbaarheid van zelfs 8 maanden.

Vaarwel “traditionele” broodbakmachine? Wel, op het eerste gezicht zeker niet. Brood bereiden gaat (voor mij) ruimer dan espresso maken. Wie zich in het strakke keurslijf van de capsules kan vinden, bereikt ongetwijfeld een bepaalde tijdswinst ten opzichte van bestaande machines waar je ook bloem en gist moet wegen. Echter, de machine heeft voor de hobbyist een heleboel beperkingen (voor zover ik kan zien, want geen handleiding op het internet te vinden):

 • Je kan ze niet gebruiken als louter deegkneder. Bijvoorbeeld om kleine broodjes te maken of zelfs pizza of confituur (zoals de Panasonic).
 • Alleen recepten met water zijn toegestaan. Kan niet met melk om bijvoorbeeld rozijnenbrood te maken.
 • Je zit vast in de beperkte programma’s van deze machine. Geen langer programma is mogelijk om meer smaak te krijgen. (2u10 is echt een héél snel brood).
 • De capsules laten geen eigen mixen toe.
 • Het maximumgewicht van een brood is 600g. Een ‘gewone’ broodbakmachine kan vaak tot een kilo.

Daarnaast valt nog te bekijken hoe deze machine het doet inzake bakkwaliteiten en duurzaamheid op lange termijn. Een Panasonic gaat bijvoorbeeld wel tien jaar mee. Ook hoe het gebruiksgemak zal worden geëvalueerd door de community. Ik verwacht wel dat er snel reviews zullen opduiken aangezien het apparaat in heelwat Europese landen wordt verkocht, alsook in de VS.

Voor meer vragen over dit apparaat en de capsules kan je terecht op de FAQ pagina.

Niet alleen het toestel blijkt weinig “Google-baar”, ook Easy Bread Company AG, de fabricant van dit toestel blijkt al even vers. Het is een firma uit Liechtenstein met banden in Duitsland en Oostenrijk, waar ook de bloem voor de capsules vandaan komt. Geen eerdere realisaties bekend in wat dan ook.

Soubry - 9 granen - gebakkenMet een richtprijs van rond de 150 euro, bevindt dit toestel zich in het du(u)r(st)e segment van broodbakmachines (alleen de duurste Panasonic kost meer). De capsules kosten momenteel rond de 2,5 en 3,5 euro per stuk voor de courante bloemsoorten (een capsule bevat ongeveer 350 g). Dat is best wel wat. Ter vergelijking: bloem kost ongeveer 1 tot 1,5 euro per kilo en droge gist kost quasi niks per brood. Over de kosten van zelf brood te bakken schreef ik eerder al dit artikel ‘De prijs van zelf brood bakken’.

Wat ik alvast heel knap en gedurft vind, is de keuze voor oa. spelt, glutenvrij en desembrood in het assortiment bloem. Hiermee spelen ze absoluut in op de (gezonde) marktrends van vandaag. Dit is misschien ook het vooropgestelde doelpubliek van deze machine: iemand die graag wat meer betaalt voor een ‘gezond’ en vers gebakken brood, zonder al te veel werk in de voorbereiding.

Je kan meer lezen over (de aankoop van) broodbakmachines in dit artikel ‘Test van broodbakmachines’.

Advertenties

8 gedachten over “Easy Bread broodbakmachine

 1. Leuk artikel. Ik heb zelf nu sinds 3 maanden de Easy bread machine en ben op zich tevreden. Het is inderdaad erg jammer dat er geen extra programma’s op zitten en de capsules zijn best duur. Er komt wel heel lekker brood uit en hij is goed in dunne plakken te snijden, dat vond ik bij de gewone broodbak machine niet het geval. Op zich kun je er wel extra ingrediënten aan toe voegen, in het boekje staat van niet maar daar luister ik niet naar. Ik stop de extra ingrediënten van de tevoren in de opvangbak en dan worden ze gewoon mee gebakken. Denk er echter wel om dat het fijn gesneden moet zijn en dat het niet te zwaar is, anders lukt het niet. Ook moet het goed droog zijn. Heb zelf olijven, zongedroogte tomaatjes en Italiaanse kruiden en knoflook poeder erbij gedaan. Ging super en hij smaakte heerlijk (hij was alleen iets kleiner). Zelf denk ik dat je het ook zonder capsules kunt doen, door zelf bloem, zout en gist in de opvangbak te doen en hem dan gewoon aan te zetten. Ga dit binnen kort eens uitproberen. Zelf zou ik hem niet 1 2 3 gekocht hebben maar ik kon er nu 1 kopen voor nog geen 10 euro, dit omdat de blokker ging verbouwen en dit het showroom model was waar ze vanaf moesten. Daarom heb ik er nu 1, want ik zou er nooit 150 euro voor uit gegeven hebben. Kortom hij is niet zo beperkt als die doet lijken, als je maar weet hoe die werkt en wees creatief.

  Hij werkt als volgt. Je doet lauwwarm water in het water reservoir. Daarna stop je de broodcapsule in de houder. Deze doet niets anders dan de verpakking door prikken/snijden. Daarna valt het bloem,gist,zout en smaakversterkers in de opvangbak. Daar komt vervolgens het water bij en dan gaat die de boel mengen. Kortom ik denk dat je best zelf je ingrediënten in de opvang bak kunt stoppen, dus zonder dat je een broodcapsule gebruikt. Maar net wat ik al zij, ik ga het binnenkort eens uitproberen.

  • Beste Evelien, Dank voor je uitgebreid artikel, welke ik met aandacht heb gelezen. Ik heb naarstig gezocht naar een review om de Easybread zonder capsule te kunnen gebruiken. Mijn vraag: heb je inmiddels dit al uitgeprobeerd? Ik hoop gauw van je te horen.

 2. Ja Evelien, erg goed dat je zo creatief denkt. Ik zou zelf ook graag mijn meel, gist enz. willen gebruiken en geen capsules. Ik ben ook heel benieuwd of je je eigen receptuur al hebt geprobeerd.
  Met vriendelijke groet,
  José

  • Zinds vandaag ben ik in bezit van zo’n machine. Het eerste brood is geen succes. De capsules worden niet meer gemaakt. De verkoopster van de machine zei dat de fabriekant toe geeft dat het ook zonder capsule gebruikt kan worden.
   Het water tankje was niet leeg na het bakken . Alle zaadjes lagen los in het broodbakje. Ik wil het nog een keer proberen. Met het water al in het broodbakje te doen.

 3. Heb er zelf onlangs eentje bij de goedzooi gezien, gloedje nieuw, 5 eurie. Denk ja das dom om te laten staan. Er zaten geen capsule’s bij dus ik mik de deeg en dergelijke gewoon in de machine, werkt prima.

   • Ja Mark! Zoals Owen al vroeg, wil je a.u.b. wat meer vertellen over je ervaring met het erin mikken van het deeg enz.? Daar doe je denk ik, heel wat mensen met zo een machine plezier mee! Alvast bedankt!

   • Volgens mij was die vorig jaar te koop bij Blokker voor €20. Juist zo goedkoop omdat je niet afhankelijk was van broodcapsules à €5,…… De verkoopster vertelde mij dat je hem kon gebruiken als een gewone broodmachine. Daarbij hangt het af van de gebruiksaanwijzing op het pak meel. Dus ik zou dat uitproberen. Ook kan je hem gewoon gebruiken voor het mengen en rijzen. Daarna kan je zelf de vorm van het brood bepalen en afbakken in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s