De prijs van zelf brood bakken

Schatrijk zal je niet worden door zelf je brood te bakken. En daar gaat het mij eigenlijk ook niet om. Kunnen ontbijten met telkens een ander vers, zelf gebakken brood is gewoon top. Ik vind het ook fijn te kunnen experimenteren met de diverse broodsoorten en melen.  Wie louter wil bakken in een broodbakmachine heeft dankzij de zeer grote variëteit aan melen bij de maalder, supermarkt en zeker dankzij de mixen bij AVEVE, ook een ruime keuze. Uitrekenen wat zo’n zelfgebakken brood kost ten opzichte van de bakker is zeker een interessante oefening. Hieronder heb ik een aantal (vaste) kosten opgelijst en zal deze post geregeld aanvullen met nieuwe informatie en cijfers.

Basisingrediënten

Meel en bloem: Supermarkt, AVEVE of een maalderij in de buurt.

  • Witte bloem extra: 7,70 euro per 10kg: 0,385 euro per 500g
  • Tarwemeel op steen: 3,90 euro per 5kg: 0,39 euro per 500g
  • Speltmeel op steen: 5,80 euro per 5 kg: 0,58 euro per 500g
  • Roggemeel: 4,2 euro per 5kg: 0,42 per 500g
  • 8 granenmeel: 5,30 euro per 5kg: 0,53 euro per 500g
  • Woudmeel: 5,30 euro per 5kg: 0,53 euro per 500g
  • Procornmeel: 5,50 euro per 5kg: 0,55 euro per 500g
  • Gist: Bruggeman instant 500g, ongeveer 3 euro
  • Water
  • Zout: grof zeezout kost ongeveer voor 1kg ongeveer 1 euro

Extras

  • Rozemarijn vers 1.39
  • Sesamzaad 1,80 per kilo geeft 0,18 euro per 100g
  • Zonnebloempitten: 2,30 euro per kilo geeft 0,12 euro per 100g
  • Olijven (zwart ontpit):

Basismateriaal

  • Weegschaal
  • Ingrediëntenpotjes: ik vind het handig om alles op voorhand te wegen en klaar te zetten. Ik gebruik kleine glazen potjes die net de goeie grootte hebben voor zout, gist, honing, … .
  • Maatbeker(s): voor water, bloem. Glas is geur en smaakneutraal maar zwaar.  Ik gebruik plastieken.  De gewichtsaanduidingen op de bekers zijn facultatief want je weegt alles best apart af.
  • Broodzakken: te verkrijgen bij de bakker. Die bevatten parafine om het brood iets langer te kunnen bewaren.

Bakken met broodmachine

  • Broodmachine: er bestaan een dozijn merken en modellen. Meest verkochte/gebruikte lijken me de Domo en de Panasonic. Inzake duurzaamheid lijkt de Panasonic de winnaar, maar dat betaalt zich ook.  Stel de Panasonic SD 2501WXE aan 189 euro. Te gebruiken over bv 7 jaar, tweemaal per week.  Geeft een kostprijs van 0.28 euro per keer.
  • Electriciteit: gemiddeld een programma van 4 tot 5 uur.
  • Meer informatie over broodbakmachines vind je mijn artikel over de test door Test-Aankoop.

Ovenbakken

  • Oven: hetelucht, nog beter met stoom. Gemiddeld een uur.
  • Kneedmachine: met de hand kneden moet je zeker enkele keren doen in het begin. Zo voel en zie je hoe meel reageert op water en welk effect kneden teweeg brengt.  Maar dit wil je echt geen tien keer doen.  Ga meteen voor een krachtige mixer. Een melkbroodje kan je handmixer misschien nog aan, maar bij roggedeeg krijg je gegarandeerd een steekvlam ;-)  Kenwood en Kitchenaid zijn duurzame merken die ook in de horeca worden gebruikt.  Reken wel op een investering van 500+ euro.  Neem bijvoorbeeld de KitchenAid Heavy Duty: 650 euro, verrekend op 10 jaar, met ongeveer wekelijks gebruik kost dan ongeveer een euro per beurt.
  • Basisbakspullen: bakmat, deegschraper, … . Deegschrapers vind je overal, maar ze verschillen sterk in grootte en materiaal.  Ik gebruik een boonvormige kneedbare plastieken om deeg uit de beker en potjes te halen. Daarnaast een plastieken rechthoekige en ook een metalen truweel.  Te gebruiken afhankelijk of je op bakmat of stenen ondergrond werkt.
  • Rijsmandje waarin je meteen ook je brood een vorm kan geven. Rijsmandjes kan je kopen bij onder andere Weekendbakery.
  • De gevorderde thuisbakker kan eventueel de (semi-)professionele bakovens van Rofco in overweging nemen. Deze ovens werden specifiek ontworpen om brood te bakken en laten toe om verschillende broden tegelijk te bakken. Deeg kneden moet wel afzonderlijk gebeuren.

Tijd

De ‘overhead’ aan zelf brood te bakken in de broodmachine is echt wel verwaarloosbaar.  De tijd om met de wagen of de fiets naar de bakker te rijden is ongeveer gelijk aan de ingrediënten meten en de machine starten.

Zie hier een concrete kostprijsberekening. Alsook deze bespreking door Radio2 Inspecteur Decaluwé en iets gelijkaardigs door VIEF.be.

 

2 thoughts on “De prijs van zelf brood bakken

  1. Pingback: Zelf brood bakken, een beschouwing | Broodbakken

  2. Hoi ! Ik zat dit blog te lezen en het is zeer interessant ! Mag ik u vragen waar u deze mlxen bv het woudmeel, koopt? Deze prijs is zeer interessant ! Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s