The Fourneau broodoven

Misschien nog net op tijd voor onder de kerstboom: de nieuwe Fourneau broodoven. Begonnen als Kickstarter project in maart 2015 en zopas werden al de laatste leveringen aan de intekenaars bezorgd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het betreft geen echte oven, maar eerder een ovenvorm gemaakt uit gietijzer.  De vorm bevat geen verwarmelementen en dient in een echte oven opgewarmd te worden.

Het principe is niet nieuw. Lees ook mijn eerdere post over mijn ervaringen met Bakken in een Dutch oven.  Alleen gaat het hier om een handiger, meer op “broodmaat” gemaakt produkt.

Het gaat om 1 vaste maat met deze afmetingen: H 4,7″ (12cm)  x B 9,6″(24cm)  x L 14,8″ (38cm). Dat is dus ok voor een gewoon brood of twee stokbroden.

Deze community lijkt wat verdeeld over de maat, maar voor een enkel brood lijkt me dit zeker heel ok.

Is deze oven de hoge prijs waard? (225$ = 210 euro).

Voor:

  1. Gegarandeerd uitstekende korst (onmogelijk met elektrische broodmachine of gewone oven)
  2. Letterlijk ijzersterk en onverslijtbaar
  3. Simpel concept
  4. Een gewone cocotte heb je inderdaad voor een lagere prijs, maar die is alleen maar geschikt voor ronde broden.  In deze oven kunnen perfect stokbroden en kleinere broodjes worden gebakken.

Tegen:

  1. Voor dit bedrag koop je natuurlijk een volledige broodmachine (kneden inclusief).  Alleen kan geen enkele gewone broodmachine dit soort korst leveren. Is dit belangrijk? Proef en je bent verkocht 😉
  2. Voor ronde broden kan een cocotte volstaan en daarin kan je ook nog ander voedsel bereiden. Deze oven is misschien een beetje handiger.
  3. Een brood per keer kan beperkt zijn. Echter, dat is ook met een broodmachine het geval en wie echt iets groots wil moet uitkijken naar iets als ROFCO.

Op Breadtopia zie ik nog gelijkaardige produkten, maar dan in klei.

Het lijkt alleszins zeker één van de betere recente “uitvindingen”.  Wie wat over heeft voor een lekkere korst (zeker voor stokbrood), hoeft niet te twijfelen.

Meer lezen over het ontstaan van Le Fourneau, hun Kickstarter project, etc. :

  1. SeriousEats
  2. Smallbiztrends
  3. Ovens
  4. Foodandwine
  5. DailyCrowdfunder

En zoals het hoort in het digitale tijdperk kan je Fourneau ook terugvinden op Facebook Fourneau en Twitter Fourneau.

Wie aan de slag wil met een cocotte, kan ik onderstaande produkten van harte aanbevelen.

Le Creuset Cocotte

Boek Flour Water Salt Yeast

Plaats een reactie