Winterroomijs

ice cream winterVermoedelijk alleen iets voor freaks: ijs eten in de winter. Ja, zelf eet  ik ook gewoon elk seizoen. Hier 10 redenen om roomijs te eten in de winter.

De Standaard bracht zonet (17/01/2015) een reeks recepten voor winterijsjes, geschreven door foodblogster Barbara Serulus.

De volgende recepten worden uitgelegd:

De auteur van dit artikel begint met de basis (voor een Franse bereiding): een custard waaraan je smaken toevoegt. Voor de geeks: de Franse staat tegenover de Italiaanse bereiding: meer/minder room vs meer/minder melk.

Ijsje zomerVolgens haar kan je met één basisrecept eindeloos variëren met smaken. Wel … ja / maar. Smaken krijg je door toevoegingen van fruit, noten, alcohol of andere. Elk van deze ingrediënten bevat een hoeveelheid vaste stof, suikers, etc. . Niet alleen gaat deze de textuur van je ijs beïnvloeden, maar in het geval van suikers en alcohol ook direct je vriespunt veranderen. Je ijs zal dus minder hard zijn op een bepaalde temperatuur. In zijn laatste boek “ijscreaties” voor de (semi-)professionele ijsbereider gaat Christophe Declercq in meer detail over de invloed van elk ingrediënt op het ijs. Om een consistent(er) mengsel te krijgen, rekenen ijsbereiders daarom elk recept idealiter opnieuw uit. Grosso modo krijg je eigenlijk een basismengsel per type: alles met fruit, alles met alcohol, … .

Ik koos het rode biet-chocolade-ijs.

  • 3 eierdooiers
  • 150ml volle melk
  • 150ml room (40% vetgehalte)
  • 75g suiker
  • 260g rode biet
  • 40g zwarte chocolade (>70% cacao)

rode bietRode biet is niet in elke supermarkt te vinden maar misschien wil je er wel eens extra om voor rijden na het lezen van al deze gezondheidsvoordelen. Er was ook een aantal berichten rond de potentiele kankerversnellende eigenschappen, maar daar blijkt niets van aan!

Bereiding

  • Verwarm de oven (200°). Leg de bieten (in de schil) in een ovenschaal en plaats ze gedurende een uurtje in de oven.
  • Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm melk en room op een zacht vuurtje tot het kookput. Voeg hier dan de stukjes rode biet aan toe en kook een tiental minuutjes op een zacht vuurtje.
  • Klop de eierdooiers en de suiker op (witte kleur en volume driemaal zo groot)
  • Zeef de bietblokjes uit de melk en pureer ze in een blender.
  • Giet de warme melk voorzichtig roerend op de custard.
  • Giet dit mengsel weer in de kookpot en warm opnieuw tot de crème bindt (doorgaans tussen 81° en 85°)
  • Smelt de chocolade au bain-marie en voeg ze toe aan de custard.
  • Laat het mengsel afkoelen. (idealiter een tijdje in de koelkast tot het echt koud is)
  • Draai het ijs.

Roomijsmachines heb je in alle prijsklassen. Zelf was ik heel erg tevreden van mijn eerste machine (de Magimix Le Glacier). De lievelingsmachine van Ruben Porto is de Cuisinart 30BCE.

Betalende abonnees van De Standaard kunnen alle artikels via de links hierboven of via het startartikel hier.

Aan het einde van het artikel wordt de koffie- en lunchbar Copper (Facebook) bedankt. Het is me niet duidelijk of de recepten van hun hand zijn.

ijscreaties Christophe DeclercqKoop ijscreaties van Christophe Declercq bij BOL.com.

One thought on “Winterroomijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s