Test-Aankoop – Test van broodbakmachines

Er zijn heelwat goeie redenen om zelf brood te beginnen bakken. Naast een zeker financieel voordeel, apprecieer ik vooral het artisanale aspect: zelf bloem kunnen kiezen, noten of andere toevoegen, etc. Dit alles om uiteindelijk lekkerder brood te kunnen eten, op welk tijdstip ook.

Een makkelijke manier om zelf  brood te bakken is met behulp van een broodbakmachine. Er bestaan hopen receptenboeken en winkels als AVEVE bieden een ruim assortiment bloem en aanverwanten, met recepten.

Test-Aankoop

Wie op zoek is naar raadgevingen bij de eerste aankoop van een broodmachine, kan terecht in het juli-augustus nummer 2012 van Test-Aankoop. Hierin werd een test besproken van twaalf broodbakmachines. In elk apparaat werden twaalf(!) broden gebakken ter evaluatie. Daarna werden de broden beoordeeld op hun korst, textuur en natuurlijk de smaak. Verder werden ook het verbruik, de handleiding, het gebruiksgemak, de kwaliteit en de veiligheid beoordeeld.
Moulinex-OW3101-Uno

Winnaar is de Moulinex – Uno Serie B07

DomoBTweede plaats voor de Domo – B 3980

Daarna de Panasonic2500Panasonic(SD-2500/1WXE)

Een interessant criterium is het beoordelingskolommetje ‘afgeschreven’.

Test-Aankoop berekende op hoeveel maanden een broodbakmachine terugverdiend kan worden. Dit werd berekend op basis van 3 broden per week, 2 eurocent/kWh, € 0,64 voor ingrediënten en aan een winkelprijs van 1,95€ per brood(800g).

Zo berekend verdien je een broodbakmachine al terug na 5 tot 14 maanden… . Meer informatie over de kostprijs om zelf brood te bakken lees je op deze pagina.

Abonnees van Test-Aankoop kunnen hier de volledige bespreking lezen.

knedenHoewel nuttig, zijn dergelijke tests soms wat vaag, simplistisch of onvoldoende geargumenteerd. De waardering lijkt me iets te vaak vanuit het standpunt van een beginner, wat de scores wat vervormt. Ik raard aan om eerst een broodbakmachine van iemand te lenen en minstens enkele dagen te proberen. Gun jezelf wat respijt want het vraagt enige discipline, ervaring en een aan te leren routine om dagelijks te bakken. Daarna gebeurt dat als vanzelf. Lees meer hierover in mijn beschouwingen.

Kwalitatief (uit eigen ervaring via anderen) scoort de Panasonic ontzettend goed. AVEVE bijvoorbeeld verkoopt in hoofdzaak de Panasonic broodmachines. Er zijn merken die blijkbaar (heel) snel falen, zoals ik ook op een workshop live mocht meemaken. Lees daarom ook gebruikerservaringen op Google.

Verder kan je ook de aankooptips van Electrozine lezen. Wie Duits begrijpt kan ook deze site eens doorpluizen: brotbackautomat-test

Hier ook deze (oudere) bespreking van de Nederlandse consumentenbond:

Ten slotte wil ik ook de semi-professionele bakovens van Rofco vermelden, omwille van de lovende feedback vanuit de community.

Deze ovens werden specifiek ontworpen om brood te bakken:

 • meerdere bakvlakken om verschillende broden tegelijk te bakken
 • aparte thermostaten
 • uitgerust met de chamotte baksteen, voor de broodnodige warmte-explosie dat eerste bakkwartier
 • ingebouwde stoombevochtiger

In deze ovens kan je wel alleen maar bakken. Deeg kneden en rijzen moet dan afzonderlijk gebeuren. Lees deze twee Rofco gebruikerservaringen van Levine en WeekendBakery. Ze worden trouwens geproduceerd in België.

Een broodbakmachine levert slechts één brood per keer, maar voert wel heel het proces uit. Met zo’n grote oven kan je er een heleboel tegelijk doen, maar mengen en kneden dien je zelf te doen.

Hieronder enkele broodbakmachines in actie:


Verder nog een test uitgevoerd door het televisieprogramma “De kassa” van de Vara:

Heeft u ten slotte een broodbakmachine gekocht, lees dan zeker deze tips!

Happy baking!

Advertenties

5 gedachten over “Test-Aankoop – Test van broodbakmachines

  • Er spelen een aantal factoren mee om dat te berekenen. De grootste kosten zijn de machine zelf en wederkerend de kost van de bloem. De Panasonic kost bv nagenoeg het drievoud van een Domo. Er zijn veel soorten bloem en op jaarbasis komen grote zakken van bij een maalderij echt wel veel voordeliger uit dan bij de supermarkt/AVEVE. Belangrijk is ook hoeveel je bakt tijdens de gebruiksjaren. Je vindt elders op mijn blog een artikel over de kosten. Vergelijk eens wat prijzen van toestellen en bloemsoorten en maak de berekening 🙂 Succes!

 1. Pingback: Easy Bread broodbakmachine | Broodbakken – ijs bereiden

 2. Hey,

  Heel leuke blog! Wij zijn recentelijk ook met een blog begonnen en zijn zoveel mogelijk brood bak machines aan het uittesten! Ik denk dat onze blog wel een klein beetje meer up te date is dus als je jouw informatie wilt aanpassen neem dan ff een kijke op: http://bakbroodreviews.nl

  Groetjes,
  Hermen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s