Stoom in de oven (voor een mooie korst): de DeSh

DeSh

Een vaak terugkerende vraag (en minpunt van een broodbakmachine): hoe krijg ik een mooie korst?

Antwoord: door genoeg vocht tijdens het bakken.

Alleen heeft niet iedereen een multi-functionele oven die vocht/stoom kan produceren.

Lees zeker eerst ook mijn algemene tips om brood te bakken. Alsook hoe je een goeie korst kan krijgen.

Huis-tuin-en-keuken-aanpak voor een betere korst

Er circuleren onder hobbyist broodbakkers enkele truukjes om stoom te genereren:

  • bakvormen mee verhitten en er kokend water in gieten
  • ijsblokjes op een hete schaal leggen
  • met een plantenverstuiver op de ovenwanden sproeien
stoom in oven

Iets om vocht te produceren is altijd beter dan totaal niets natuurlijk. Maar de buitenkant van het brood wil tijdens het bakken voldoende (lang) vocht  krijgen om die lekkere korst te kunnen vormen.

Om de (kleine) risico’s met de bovenstaande technieken (kokend water, water sproeien in een oven, ..) te beperken en toch zeker voldoende stoom te krijgen, werd de DeSh ontworpen.  Een bakje in keramisch materiaal een een handige vorm voor in de oven dat alle nadelen van bovenstaande truukjes zou aanpakken.

Kopen of niet?

Wil je een lekkere korst heb je stoom nodig, punt.

Het hangt er wat van af hoe je momenteel bakt of zou willen bakken.

Ik blijf een grote voorstander van de cocotte of  keramieken broodbakvorm, omdat mijn huidige oven standaard minder geschikt is voor brood.

Bart Bakt schreef een interessante review over de DeSh.

Heb je nog geen cocotte of broodbakvorm, leg je beter wat extra op tafel om dat te kopen. In de cocotte kan je ook nog lekker koken.

Wil je veilig aan de slag, zou ik niet twijfelen over de DeSh.  Wie eerst het effect van stoom wil ervaren, kan voorzichtig beginnen met iets hobbyist “stoom-genererend”.

Bestel hier de Desh.

Een gedachte over “Stoom in de oven (voor een mooie korst): de DeSh

  1. Pingback: Keramieken broodbakvorm – Opstapje naar beter ovenbrood | Broodbakken – ijs bereiden

Plaats een reactie