Fed Up – film

suikerEén op drie Amerikanen zal diabeteslijder zijn tegen 2050. Die straffe stelling poneert de nieuwe documentaire Fed Up. De grote boosdoener is de algemene overconsumptie van suiker.

Deze stelling is niet nieuw. De steile groei van diabetespatienten en de nood voor een ander eetpatroon was ook door Chris Verburgh onder de aandacht gebracht.

Zie de trailer van deze Amerikaanse fim hier:

Meer uitleg over diabetes vind je bijvoorbeeld hier.

Zie ook deze CBC documentaire over suiker (EN):

Quote uit de film:

You can eat a bowl of cornflakes with no sugar or a bowl of sugar with no cornflakes, but below the deck they are metabolically the same thing.

sugarstack colasDe wereldvoedselorganisatie beveelt maximum zes tot acht theelepels suiker per dag aan voor een volwassene. Dat is de hoeveelheid die je gemiddeld al terugvindt in 1 blikje friskdrank!  Vast niet toevallig stapt het overbekende Coca Cola weldra al over op Stevia als zoetprodukt. Benieuwd wat er zal gebeuren indien ooit onomstotelijk een link gelegd wordt tussen de consumptie van frisdranken en diabetes. Een nieuwe zaak zoals destijds met asbest?

Voorlopig blijft Coca Cola alvast beweren dat suiker

voorziet daarnaast in onze dagelijkse energiebehoefte. Suikers zijn koolhydraten, en koolhydraten leveren energie. De energie om te kunnen werken, lezen, sporten… Kortom, energie om te kunnen leven.

Kijk hier mee hoe een professionele smaakexpert tracht te raden hoeveel klontjes suiker in voeding zit. (5 klontjes suiker in een klein potje kinderyoghurt en zes in een potje Olvarit babyvoeding!)

Op het VRT-programma Volt getuigden enkele mensen over hun afkicken van suiker.

Ondertussen blijven scholen een mooie omzet draaien met frisdrankautomaten.

Lees ook deze review van een boek over de manipulatie door voedingsindustrie – Michael Moss “Zout suiker vet. De prijs van onze voeding”.

Update 19/11: Zopas verscheen de trailer van een nieuwe documentaire “That sugar film“.

Bij wijze van experiment at een man 60 dagen lang voeding die een totale hoeveelheid suiker van 40 theelepels suiker bevatte. Dat zou iets boven het gemiddelde zijn van wat een tiener consumeert.  Dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 9. En nee, niet door frisdrank of snoep, maar door als “gezond” aangeprezen produkten als magere yoghurt, ontbijtgranen en appelsap. Naast algemeen ongemak, vergrootte zijn maat met 10cm(!) en hij ontwikkelde het begin van een leverziekte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s