Tagatose: de nieuwe (wonder)suiker

suiker“Een waar mirakelprodukt” dacht ik toen ik in de Radio1-uitzending Vandaag over tagatosesuiker hoorde spreken.  De Belgische firma Damhert wil tagatosesuiker voortaan op grote schaal beginnen produceren en daar zijn zéér goede redenen voor. Tagatose blijkt nagenoeg even zoet als gewone suiker(saccharose), (quasi) onschadelijk voor de tanden, zorgt niet voor glucosepieken in het bloed en bevat minder dan de helft van de calorieën in gewone suiker! En ook nog eens geschikt voor diabetici omdat dit soort suiker op een andere manier door het lichaam wordt opgenomen.

Geen verrassing dat frisdrank- en dessertfabrikanten staan te popelen. Losstaand dat desserts doorgaans niet echt voedzaam zijn, wordt hun schadelijkheid hierdoor toch al flink verminderd. Gedaan met twijfels over dat dessertje, zeker en vast! 🙂  Kris Verburgh kan niet anders dan enthousiast zijn.

Quid bietensuiker dus? Daar heeft het alle schijn van, gesteld dat er ooit aan een identieke prijs verkocht kan worden.

Voor ijsliefhebbers: gewone suiker (saccharose) brengt naast de zoete smaak ook een anti-hardend effect in ijs. Geen idee of tagatose om die reden 1-op-1 de gewone saccharose kan vervangen.

Hier de wikipediapagina van tagatose (meer info op de Engelstalige pagina).

Eerder al was een aanverwante supersuiker gehyped: Stevia (Radio1).
Wie ook geïntesseerd is in stevia, kan terecht bij deze reportage (VRT).

Ook twee kritische noten.

Nu jaarlijks zelfs al een paar dozijn peuters en ook baby’s naar een arts moeten omwille van overgewicht, begint een steeds grotere bewustwording over (de gevaren van) suiker in voeding te groeien. Lees ook mijn artikel over de voedselzandloper, voeding en suiker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s