Consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde (KRO)

Keuringsdienst-van-Waarde-logo1Grappig, rechttoe rechtaan, soms (terecht) brutaal, maar onderzoeksjournalistiek zoals het hoort (zeker voor een medium als televisie): de Keuringsdienst van waarde van de KRO.

Deze Nederlandse tegenhanger van VOLT spit in reportages van een klein half uurtje telkens één (voedings)onderwerp ten gronde uit. Hiervoor gaan ze te rade bij experten en labo’s, confronteren ze expert(koks) met hun machinale tegenhanger, filmen ze in de fabrieken (zelfs in het buitenland), etc. … . Uiterst interessant en bijwijlen ontnuchterend.

Enkele voorbeelden van hun reportages:

KDW1De dioxinecrisis in 1999 joeg een schokgolf door Belgie wegens te beperkte controles op voedselveiligheid. Niettegenstaande de strengere controles door het instituut voor voedselveiligheid (FAVV) (zie hier de lijst met bijna wekelijkse terugroepacties), tonen deze reportages dat er eigenlijk nog steeds te weinig gecontroleerd wordt en erger nog, dat onze overheden vaak niet over de benodigde mensen of kennis beschikken.

Uit groter winstbejag valt ons voedsel steeds meer ten prooi van dubieuze produktiemethoden waarbij inferieure of niet toegestane produkten vermengd worden. En geregeld met een excessief snuifje suiker of zout ter maskering. De dame van de Deense consumentenbond vat het in dit filmpje mooi samen (omtrent Kellogs Special K): “Je verrijkt produkten die van zichzelf al niet gezond zijn en dan doe je er iets bij en hoopt dat de mensen het gezonder vinden. Het barst nog steeds van de suiker.“. Deed me opnieuw terugdenken aan de Belgische middelbare scholen die nog steeds een flinke omzet draaien aan frisdranken op kosten van (de gezondheid) van jongeren. Lees ook Scienta Nova over voedselkwaliteit.

Alle afleveringen sinds 2008 zijn te herbekijken in hun archief van afleveringen. Eentje non-food om af te sluiten: een schitterende reportage over de fabrikage van de handgemaakte wijnglazen van Ikea.

Zie ook mijn andere post over voeding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s