Parker House Rolls – Daniel Leader

Zeer gecharmeerd door bijna elk recept uit Local Breads van Daniel Leader, kocht ik Simply Great Breads. Met enkele tientallen recepten van, zoals de ondertitel juist weergeeft, sweet and savory broodjes. Zoete en hartige ontbijt- en dessertbroodjes.

Ik had eigenlijk gehoopt op recepten voor croissants, pistolets en dergelijke. Maar het boek bevat ook (weeral )recepten van cake, wafels, pannenkoeken en Berlijnse bollen. (Zelfs kleine pizza’s!).

Louter op basis van de foto koos ik als eerste recept voor Parker House Rolls, zeer smakelijke witte ontbijtbroodjes.

Voor deze broodjes, begin je met een voordeeg van de volgende ingrediënten:

  • 146g bloem
  • 161g water (kamertemperatuur)
  • 18g honing
  • 0.75g instant gist

Gewoon te mengen tot alles een mooi geheel vormt. Doe dit voordeeg in een kommetje, dek af met plastic en bewaar één tot vier uur op kamertemperatuur. (Of een nachtje in de koelkast)

Ingrediënten hoofddeeg:

  • 365g bloem
  • 36g melk (kamertemperatuur)
  • 3g instant gist
  • 150g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 5g zout
  • gans het voordeeg

Meng alle ingrediënten van het hoofddeeg samen. Gebruik eventueel een spatel om alles samen te brengen. Meng daarna op medium snelheid een acht tot tien minuten.

Voor de eerste rijs breng je het deeg nu over naar een (licht) geoliede container of kom. Bedek met plasticfolie en laat anderhalf tot twee uur staan. Het volume dient verdubbeld te zijn.

Om er kleine broodjes van te maken, gaan we dit stuk deeg nu verdelen in stukjes. Giet het deeg uit op een bebloemd werkblad en verdeel/snij het in tweeën. Kneed/vorm elk stuk tot een klomp waaruit je 12 gelijke stukken kan snijden. Bedek de stukjes tijdelijk met plasticfolie. Vorm nu elk stukje deeg om naar een bolletje. Leader beschrijft kort de techniek, maar een filmpje is zoveel duidelijker:

Deze bolletjes plaats je naast mekaar op bakpapier (laat genoeg plaats tussen voor de tweede rijs!). Beboter een plasticfolie en leg die erover. Laat nu ongeveer anderhalf uur rijzen.

Wie een baksteen gebruikt, kan hier al de oven voorverwarmen. De oventemperatuur bedraagt 200° tot 205°.

Na de tweede rijs kunnen ze de oven in. Ongeveer 18 tot 20 minuten.

Deze Parker House Rolls eet je best de dag zelf. Of je kan ze invriezen en kort opwarmen voor ze geserveerd worden.

Een variant van de Parker House Rolls vind je hier:

Recept gehaald uit:
bol.comKoop dit boek bij BOL.com

Simply Great Breads

Sweet and Savory Yeasted Treats from America’s Premier Artisan Baker (Hardback)
Daniel Leader
ISBN 13: 9781600852978

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s