Het lekkerste ijs in Belgie – De Morgen + ijstrivia

De Morgen verzamelde enkele korte interviews met artisanale ijsbereiders. Voor echte liefhebbers van roomijs dus een absolute must om hun specialiteiten deze zomer uit te proberen.

Aan het woord kwamen achtereenvolgens:

  • Joost Arijs, Vlaanderenstraat 24, Gent. Hij sprak over zijn heerlijke vanilleijs met vanillestokjes uit drie verschillende landen.
  • Sylvia Manders, Da Vinci, Geldmunstraat 24, Brugge. Zij sprak over enkele ijsje met alcohol zoals het prosecco-ijs en de Zuppa Inglese.
  • Haike Urschel, Mdue, Kapelstraat 125, Bredene. Zij biedt een Focaccia gelato aan, een ijsbroodje dus.
  • Michel Comus, Comus & Gasterea, Baksteenkaai 86, Brussel. Hij vertelt over zijn speciale, dagelijks wijzigende parfums zoals gember, jasmijn, … .

Bron: De Morgen weekendbijlage van 16/7/2012.

Aansluitend wil ik opnieuw een lans breken voor deze artisanaal bereide produkten. Lees hier op Scienta Nova bijvoorbeeld de analyse van industrieel Viennetta ijs. Ook bakkers werken steeds vaker industrieel, wat vaak ten koste gaat van de smaak/beleving en mijn inziens het aanbod erg verarmt (want vaak dezelfde leverantier).

Ijstrivia

De laatste jaren gebeurden heelwat evoluties in de ijsbereiding: de groeiende populariteit van yoghurtijs, nieuwe smaak(experimenten), maar vooral nieuwe ingrediënten en technieken (vloeibaar stikstof). Door, onder andere, een groeiend besef naar gezonde voeding, zoeken ook ijsbereiders naar ingrediënten voor een gezonder dessert: hoofdzakelijk eivervangers (soja, johannesbroodpitmeel, …) en gezonde suikers (stevia, …). Eentje hiervan deed me de wenkbrouwen fronsen: maiszetmeel als ijsemulgator (ook gekend als maïzena)! Een sausenbinder als ijsbinder? Blijkbaar geeft dit aan het ijs een zeer gewaardeerde textuur. Pionier en grote aanhangster hiervan is de Amerikaanse ijsbereidster Jeni Britton. Ze publiceerde ook een ijsreceptenboek waarmee ik spoedig aan de slag hoop te gaan. Lees er meer over hier en hier. In een vergelijkend wedstrijdje vanilleijs verloor de maïzenabinding wel nipt van het eimengsel. Zo ook bij een gelijkaardige vergelijkende test van Vegatopia.

Verder nog wat interessante informatie:

Afsluiten met een eerbetoon aan de artisanale bereider:

Maandelijks vers ijs aan de deur geleverd via een abonnement? Kijk dankzij Foodcurated mee achter de schermen van het charmant ijsbedrijfje Milkmade van Diana Hardeman en Michelle Truong.

Een gedachte over “Het lekkerste ijs in Belgie – De Morgen + ijstrivia

  1. Pingback: Frozen yoghurt en andere ijsnieuwtjes | Broodbakken – ijs bereiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s