Baksteen in de oven voor brood en pizza (zelf maken)

Tijdens mijn vorig pizza-experiment had ik gemerkt dat de deegbodems eigenlijk niet genoeg doorbakken waren. Brood in een bakvorm lijdt daar minder onder aangezien de baktijd veel langer is. Maar voor een goeie broodkorst geldt het eigenlijk evenzeer.

Net zoals bij een broodbakbol voor brood, vereist een pizzadeeg om goed te bakken ook een langdurige hitte. Die komt niet van de wanden van een standaardoven, traditioneel wel van meestal een bodem die geacummuleerde hitte blijft afgeven. Staal (zoals een bakvorm) zou eigenlijk ideaal zijn, maar die zijn uiterst moeilijk te verkrijgen. De bodem van een broodbakbol kan je ook voor pizza’s gebruiken, al is die wat minder dik dan de standaard pizzasteen.

Terug naar onze steen. Hoe dikker dus zo’n pizzasteen, hoe langer en intenser deze kan blijven hitte afgeven. Mocht je er een aantal willen bakken, komt een dikkere steen ook weer sneller op temperatuur.

Her en der had ik al gelezen over bakliefhebbers die experimenteren met een eigen baksteen… . Maar welke steensoort gebruik je hiervoor?  Wat kan je die kopen?

Sommigen spreken over een simpel stuk terracotta, andere zoeken naar een specifieke steensoort.  Heel toevallig las ik ook over een zogenaamde Chamotte kleisteen als ideale oven- en baksteen. En effectief, diverse sites bevestigen dat dit de meest gebruikte/geschikte vuurvaste steen is voor pizza en bakovens.

Zo zit die bijvoorbeeld ook in de geprezen Rofco-ovens. Ik contacteerde iemand van Rofco daarover en die raadde me, heel eerlijk, aan om niet een chamotte te gebruiken in een gewone oven. De hitte is te laag om de steen heet genoeg te maken. Beter om een dunnere tegel gebruiken van bijna eender welke soort.

Ik ging uiteindelijk snuisteren in de koopjeshoek van een tegelwinkel om te beseffen dat ik in mijn eigen kelder nog restjes Italiaanse terracotta (Kronos2) tegel had. Ik nam zo’n stuk, legde het in de oven en liet het een dik half uur verhitten. Wat een hitte geeft zo’n tegel af! Dit moet lukken.

Ik heb hierna een grotere tegel afgemeten, op maat gezaagd en grondig afgewassen. En hupla, dat gaf al een véél beter resultaat.

Wie geen restjes in de kelder heeft kan voor enkele euro’s een tegel vinden in de tegelwinkel. Met wat geluk al meteen op maat. Een échte chamottesteen kan je bestellen bij bijvoorbeeld Rofco, broodoven.com of Groene Bouwmaterialen.

Er bestaat natuurlijk ook een aardige collectie commercieel beschikbare pizzastenen. Voordeel hiervan is dat ze doorgaans de afmetingen van een standaardoven hebben en de meeste modellen meteen ook een goeie dikte (1 tot 1,5 cm).

Deze pizzasteen van ETNA lijkt me een heel goeie keuze. Hij is een stuk dikker dan gemiddeld (1,5cm), hij is vierkant en het is een natuursteen. Het schepje erbij is mooi meegenomen. Een pizza hoeft zeker niet altijd rond te zijn en zo kan je alle oppervlakte in de oven beter benutten in geval van bv mini pizzas.

Wie toch een rond model verkiest kan eens kijken naar deze pizzasteen. Ze bestaan in verschillende groottes.

Zelfs gebakken blijft een pizza ietswat fragiel. Om je kostbare werkstuk op het hoogtepunt van je honger niet stuk te maken, gebruik je best een pizzaschep. Ook om hem in de oven te plaatsen helpt dat ontzettend. Ga sowieso voor een vierkanten, die is het meest veelzijdig.

Tegenwoordig bestaan er ook onbreekbare pizzastenen in staal zoals deze van Qwality.

Voor wie het iets meer mag zijn is er ook de bekende mini-pizzaoven van Ooni. Dit oventje is niet alleen charmant maar levert ook uitstekende pizza. Hij is verkrijgbaar voor hout, pellets of gas. Na een kwartiertje voorverwarmen is die al loeiheet.

Lees deze blogs voor meer ervaringen met een baksteen in een electrische oven.

8 gedachten over “Baksteen in de oven voor brood en pizza (zelf maken)

  1. Pingback: Test-Aankoop – Test van broodmachines « Broodbakken – Ijs bereiden

  2. Pingback: Broodbakken – statistieken | Broodbakken - Ijs bereiden

  3. Pingback: Pistolets bakken – deel 2 – Recept van Frank Deldaele | Broodbakken - Ijs bereiden

  4. Inneke

    een heel domme vraag, maar leg je de pizza/het brood op de steen dan om te bakken? Of dient de steen enkel voor extra hitte af te geven?

  5. merelbakker Berichtauteur

    Inneke, om beide redenen. Brood en pizza leg je best rechtstreeks op de steen om maximaal de hitte te krijgen. Zo’n steen accummuleert de hitte traag maar hevig. Wanneer je het brood er dan oplegt, krijgt het een hittebom. Een gewone warmeluchtoven zal eerst een temperatuursdip krijgen wanneer je hem opent en er het koele deeg instopt.

    1. merelbakker Berichtauteur

      De ‘bak’stenen in bv een Rofco zijn enkele centimeters dik. Je moet zien wat in je oven past. Alles is beter dan gewoon een rooster bijvoorbeeld. Hoe dikker, hoe meer geaccumuleerde hitte. En de steensoort is ook belangrijk.

  6. john

    De ovensteen kan het beste van chamotteklei gebakken zijn.de dikte moet om een redelijke accumulatie (opslag van warmte) te hebben minimaal zo’n 20 a 30 mm zijn.
    een oven met onder en bovenwarmte is het beste en de temperatuu , afhankelijk van de oven (en de nauwkeurigheid van de thermostaat ) is voor pizza een max.temperatuur van 300 en voor brood ca 220 tot 240oC .De opwarmtijd-met name van de steen- duurt veel langer (bij mij ca.75 min.)
    de kwaliteit van je brood is wel veel beter dan op een plaat of in een blik gebakken

Plaats een reactie