Baksteen in de oven voor brood en pizza

Tijdens mijn vorig pizza-experiment had ik gemerkt dat de deegbodems eigenlijk niet genoeg doorbakken waren. Brood in een bakvorm lijdt daar minder onder aangezien de baktijd veel langer is.  En ik vermoed dat het staal ook sneller hitte opneemt en vasthoudt.

Her en der had ik al gelezen over bakliefhebbers die experimenteren met een eigen baksteen… . Maar welke steensoort gebruik je hiervoor?  Wat kan je die kopen?

Sommigen spreken over een simpel stuk terracotta, andere zoeken naar een specifieke steensoort.  Heel toevallig las ik ook over een zogenaamde Chamotte kleisteen als ideale oven- en baksteen. En effectief, diverse sites bevestigen dat dit de meest gebruikte/geschikte vuurvaste steen is voor pizza en bakovens.

Zo zit die bijvoorbeeld ook in de geprezen Rofco-ovens. Ik contacteerde iemand van Rofco daarover en die raadde me, heel eerlijk, aan om niet een chamotte te gebruiken in een gewone oven. De hitte is te laag om de steen heet genoeg te maken. Beter dan een dunnere tegel gebruiken, bijna eender welke soort.

Ik ging uiteindelijk snuisteren in de koopjeshoek van een tegelwinkel om te beseffen dat ik in mijn eigen kelder nog restjes Italiaanse terracotta (Kronos2) tegel had. Ik nam zo’n stuk, legde het in de oven en liet het een dik half uur verhitten. Wat een hitte geeft zo’n tegel af! Dit moet lukken.

Ik heb hierna een grotere tegel afgemeten, op maat gezaagd en grondig afgewassen. Nu rest me nog heel spoedig terug pizzadeeg te maken! 😉

Wie geen restjes in de kelder heeft kan voor enkele euro’s een tegel vinden in de tegelwinkel. Met wat geluk al meteen op maat.

Een chamottesteen kan je bestellen bij bijvoorbeeld Rofco, broodoven.com of Groene Bouwmaterialen.

Lees deze blogs voor meer ervaringen met een baksteen in een electrische oven.

8 gedachten over “Baksteen in de oven voor brood en pizza

 1. Pingback: Test-Aankoop – Test van broodmachines « Broodbakken – Ijs bereiden

 2. Pingback: Broodbakken – statistieken | Broodbakken - Ijs bereiden

 3. Pingback: Pistolets bakken – deel 2 – Recept van Frank Deldaele | Broodbakken - Ijs bereiden

 4. een heel domme vraag, maar leg je de pizza/het brood op de steen dan om te bakken? Of dient de steen enkel voor extra hitte af te geven?

 5. Inneke, om beide redenen. Brood en pizza leg je best rechtstreeks op de steen om maximaal de hitte te krijgen. Zo’n steen accummuleert de hitte traag maar hevig. Wanneer je het brood er dan oplegt, krijgt het een hittebom. Een gewone warmeluchtoven zal eerst een temperatuursdip krijgen wanneer je hem opent en er het koele deeg instopt.

  • De ‘bak’stenen in bv een Rofco zijn enkele centimeters dik. Je moet zien wat in je oven past. Alles is beter dan gewoon een rooster bijvoorbeeld. Hoe dikker, hoe meer geaccumuleerde hitte. En de steensoort is ook belangrijk.

 6. De ovensteen kan het beste van chamotteklei gebakken zijn.de dikte moet om een redelijke accumulatie (opslag van warmte) te hebben minimaal zo’n 20 a 30 mm zijn.
  een oven met onder en bovenwarmte is het beste en de temperatuu , afhankelijk van de oven (en de nauwkeurigheid van de thermostaat ) is voor pizza een max.temperatuur van 300 en voor brood ca 220 tot 240oC .De opwarmtijd-met name van de steen- duurt veel langer (bij mij ca.75 min.)
  de kwaliteit van je brood is wel veel beter dan op een plaat of in een blik gebakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s