Aardbeien frozen yoghurt – David Lebovitz

Hoe gezond en lekker verzoenen? Een standaardrecept voor roomijs bevat ongeveer 4 eieren, een kwart litertje room, een halve liter volle melk en tussen de 150g en 200g suiker. Aangekruist als verdacht op elke diëtistenchecklist wegens de vetten en suikers.

Uit deze studie quote ik alvast: […] Het wordt gezonder genoemd, omdat yoghurt andere melkzuren en bacteriën bevat die niet in melk en room voorkomen. […] Zo vormen stammen van de aanwezige melkzuurbacteriën een beschermlaag op de darmenwand, scheidden antibacteriële stoffen af, bevorderen immuunreactie van het lichaam op ziekteverwekkers, ontmantelen cholesterol en galzuren en gaan de productie van potentiële kankerverwekkers tegen.

Met een yoghurtrecept kan je de eieren en optioneel de room laten varen. Naar keuze volle of mager yoghurt gebruiken. De suiker valt iets moeilijker te omzeilen. Die bepaalt immers ook het vriespunt.

Yoghurtijs dus! Ondanks de grote yoghurtijshype in zuiderse landen en de VS, zijn recepten(boeken) over yoghurtijs iets moeilijker te vinden. Deze variant is een eenvoudige versie. Grofweg yoghurt + suiker + nog iets (meestal fruit). De échte roomijsvariant daarentegen begint bij een min of meer standaard basismengel (= de whitebase), waaraan yoghurt wordt toegevoegd. Maar dan moet je dus opnieuw koken en dat hoeft bij deze simpele variant niet.

Ingrediënten voor ongeveer een liter ijs:

  • 450g verse aarbeien, gespoeld en ontdaan van hun steeltje
  • 130g suiker
  • 240g yoghurt (bij voorkeur volle of Griekse)
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 theelepels vodka of kirsch (optioneel)

Snij de aarbeien in kleine stukjes. Voeg ze samen met de suiker en de voka of kirsch in een kom. Roer tot de suiker opgelost is. Overdek met plastic en laat een uurtje trekken op kamertemperatuur, waarbij je af en toe roert.

Dit versuikeren/macareren van fruit wordt heel vaak toegepast bij vruchtenijs.

Giet de aarbeien, het citroensap en de yoghurt in een blender en mix tot een geheel. Eventueel kan je dit nog eens door een vergiet brengen om de zaadjes eruit te zeven.

Dit mag een uurtje afkoelen in de koelkast.

Ten slotte kan je het yoghurtijs draaien volgens de aanbevelingen van de machine. Wie geen ijsmachine heeft, kan dit ijs ook gewoon in de diepvries laten harden, mits je het elk half uur effe doorroert. Een ijsmachine geeft zeker wel een beter resultaat.

Sommige yoghurtijsrecepten voegen ook (wat) room toe. Dat bevordert de smaak en consistentie.
20120603-093412.jpgStandaard bevat (supermarkt)yoghurt heelwat water (wei in dit geval). Dit rechtstreeks gebruiken zorgt voor een meer ijsvorming, want meer bevroren water. Wanneer je volle yoghurt gebruikt, kan je die dus een betere consistentie geven door hem eerst een aantal uur te laten uitdruppen.

Je moet hiervoor een koffiefilter of kaasdoek gebruiken, anders drupt je yoghurt mee weg. En zo blijft er van een liter yoghurt na een uur of zes nog amper de helft over! De vloeistof (= wei) is blijkbaar heel gezond.

Wie iets meer wil besteden, kan het proberen met Griekse yoghurt. Die bevat veel minder wei. Doorgaans wel meer vet!

Wie gezonde suiker zoekt, kan blijkbaar aan de slag met Tagatose… .

De keuze van de yoghurt bepaalt ook heel sterk de smaak. Zelf verkies ik iets zuriger smakende yoghurt vanwege het contrast met de gezoete vruchten.

Ik vond ook deze interessante variant van yoghurtijs met aarbeien en rabarber hier. En frambozen yoghurtijs hier.

Lebovitz’boek bevat ook nog recepten voor koffieyoghurtijs alsook voor kersen, blauwe bessen en perzik. Voor fruityoghurtijs is het procédé meestal hetzelfde: fruit versnijden en macareren en toevoegen aan de yoghurt.

David Lebovitz blog & website.

Ik draai mijn ijs met een Magimix Turbine. bol.comKoop de Magimix Turbine bij BOL.com

 

Ijsrecept komt uit:

The Perfect Scoop

David Lebovitz

ISBN 9781906417543

2 thoughts on “Aardbeien frozen yoghurt – David Lebovitz

  1. Pingback: Het lekkerste ijs in Belgie – De Morgen | Broodbakken

  2. Pingback: Frozen yoghurt en andere ijsnieuwtjes | Broodbakken – ijs bereiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s