Nieuwe impulsen – Basic ijs en Jacques Bloch

Louter technisch bekeken steekt, voor mij, bij de bereiding van roomijs, één boek met kop en schouders boven de rest: “Making Artisan Gelato“.

Maar door een goeie recensie van het helaas niet meer te vinden “Ijs. Verfrissend lekker“, keek ik toch al een hele tijd uit naar een nieuw ijsboek van Christophe Declercq.

En joepie, wonderwel verscheen bij Lannoo zopas “Basic ijs“. Met een kritische blik doorliep ik snel zijn aanpak en ingrediëntenlijst voor gewoon basis roomijs: niets dan groene vinkjes. Omwille van het extra werk, slaan velen een aantal bereidsstappen over. Dat zorgt voor meer en snellere vorming van ijskristallen, evenals een voor mij minder goeie textuur.
Thumbs up qua bereiding. Maar nog meer excelleert dit boek in veelzijdigheid en creativiteit: roomijs, maar ook frisco’s, lolly’s, snacks, mousse, sorbet gemengd met bereidingen voor vruchten, noten, sauzen en zelfs waterijs. Voor de gewone hobbykok/thuisbereiding verkent en overschrijdt dit boek zowat alle grenzen. Haalbare recepten voorzien van prachtige foto’s en nog belangrijker een duidelijke beschrijving. Een topper! Wie de variaties en ideeën uit dit boek aanvult met het seriëlemaar uitgebreide smaakaanbod uit “Making Artisan Gelato”, serveert deze zomer eindeloos veel nieuwe bereidingen. Zie hier een interview met Christophe Declercq.

Naast dit boek over ijs, trok een (zoals gewoonlijk) met prachtige foto’s voorziene cover van een ander boek(je) mijn aandacht: “Stefan Elias selecteert recepten van Jacques Bloch“. Geheime ambachtelijke recepten van een Gente patissier, onthuld in een al even origineel en zeer fraai vormgegeven handig boekje: moeilijk aan te weerstaan! Naast een uitgebreide collectie patisserierecepten, bevat het boekje ook een dikke twintig bladzijden (A5 formaat) broodrecepten. Een leuke aanpak omdat een aantal basisrecepten worden uitgewerkt in meerdere varianten: bruine tarwedeeg, zuurdeeg, boerenbrood en melkbrood. Daarnaast nog een aantal losstaande recepten. Geen uitgebreide baktheorie hier noch hopen tips, maar meer dan genoeg om aan de slag te gaan, zelfs als beginner. Ook croissants en pizzadeeg komen aan bod.

bol.comKoop Basis ijs bij BOL.com

Advertenties

Een gedachte over “Nieuwe impulsen – Basic ijs en Jacques Bloch

  1. Pingback: Volkoren rozijnbroodjes – Jacques Bloch | Broodbakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s