Bonita Avenue – Peter Buwalda

Geen receptenboek, tenzij dan misschien eentje voor het leven. Ja, dit debuut van Buwalda heeft me flink bij de lurven gevat. In geen tijden las een boek zo lekker weg als dit. Knikte of lachte ik bij talloze herkenbare situaties, voelde ik me ongemakkelijk in de plaats van de personages.

De vlotheid waarmee Buwalda me in de leefwereld van zijn personages kan binnentrekken, intrigeert me mateloos. Waardoor precies? Stijl? Personages? Plot? Onwillekeurig dacht ik aan de verhaalopbouwheorie uit Story en de worstelingen van de screenwriter uit de film Adaptation.

De kwaliteiten van dit boek kwamen nog meer uit de verf door het sterke, zeg maar pijnlijke, contrast met het vorige boek dat ik las: de nieuwste van Stefan Brijs, “Post voor mevrouw Bromley”, die ik halverwege ontgoocheld terug in de kast plaatste en uiteindelijk weer verkocht. Zelfs schapruimte moet je verdienen. Ik grinnikte om Victor Hoppe; huilde om John Patterson. Daarom beste Stefan, kijk eens naar dit (vanaf 1″35). First of all, you write a screenplay without conflict or crisis, you’ll bore your audience to tears.

Buwalda was onlangs te gast in Reyers Laat. Lees ook zeker dit zeer interessante interview en je kan beginnen gissen welke delen autobiografisch zijn… . Hier ook op Cobra.be.

Advertenties

Een gedachte over “Bonita Avenue – Peter Buwalda

  1. Pingback: Rogge met krenten – 2 | Broodbakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s