Rozemarijn filone – Daniel Leader

Mijn excuses voor wie deze keer op een recept voor de broodmachine had gehoopt… . Local Breads van Daniel Leader blijft me zo passioneren dat ik er elk recept uit wil proberen. En hun bereiding leent zich niet echt voor de broodmachine. Ondertussen wordt die zeker wel gebruikt, telkens met aparte melen en een best guess naar de juiste hoeveelheid water😉

Weerom een Italiaans brood deze keer: een filone, een Italiaanse baguette. Dit brood gebruikt als basis eveneens een biga. De biga maak je een dagje op voorhand (9 à 16 uur).

Meng onderstaande ingrediënten en kneed daarna een minuutje of twee. Dit deegballetje plaats je in een met plasticfolie afgesloten kommetje. Eerst een uur op kamertemperatuur, daarna in de koelkast.

Ingrediënten biga:

  • water: 65g (kamertemperatuur)
  • droge gist: 2g
  • witte bloem: 100g

Hoofddeeg:

  • Biga: 167g
  • Water: 300g (kamertemperatuur)
  • Droge gist: 5g
  • Witte bloem: 500g
  • Olijfolie eerste persing: 65g
  • (Verse) rozemarijn: 10g
  • (zee)zout: 15g

Tien gram verse rozemarijn is echt wel veel. Van een plantje als hier op de foto heb je er twee nodig… .

Hieronder zal ik kort het recept beschrijven want om terechte redenen van copyright kan ik moeilijk elk recept (helemaal) gaan overtypen.

Meng de ingrediënten en kneed daarna voor een klein kwartiertje. Altijd handig om een keukenrobot te gebruiken…🙂 Na ongeveer anderhalf uur fermenteren in een afgesloten geoliede container op kamertemperatuur verdubbelt je deeg in volume.

Uit dit gerezen deeg vorm je de stokbroden. Je snijdt je deeg in een aantal stukken en plooit en rolt dit deeg om tot een stokbrood. Hoe je een stokbrood plooit, leer je hier. De stokbrooddeegstukken dek je opnieuw af met plastiekfolie en laat ze ongeveer 45min rijzen op kamertemperatuur. Hier kan je de oven beginnen voorverwarmen op 200 graden.

Na de laatste rijs, kunnen ze een half uurtje de oven in en klaar! Uiterst smakelijk dit brood!

Bij een volgende poging ga ik zeker eens het stokbroodrecept van Roger Van Damme proberen.

Recept gehaald uit:
bol.comKoop dit boek bij BOL.com

Local Breads: Sourdough and Whole Grain Recipes from Europe’s Best Artisan Bakers
Daniel Leader
ISBN 9780393050554

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s